Nogomet na Prevaljah ima dolgo in bogato zgodovino, saj je bil klub ustanovljen leta 1933.  Med leti 1994-2002 je članska ekipa nastopala med elito v 1. slovenski nogometni ligi in vrhunec dosegla z uvrstitvijo v evropske pokale, ko je na Prevaljah leta 1999 gostoval celo švicarski Basel. Trenutno članska ekipa, ki je sestavljena izključno iz koroških igralcev, nastopa v 1. MNZ Maribor, s članskim moštvom pa trenirajo in nastopajo tudi najbolj izstopajoči posamezniki iz mlajših selekcij. V preteklih letih smo dvakrat osvojili pokal MNZ Maribor in si s tem priborili pravico  nastopanja v Pokalu Slovenije.  Gostili smo že Olimpijo iz Ljubljane in v letošnji sezoni pa v prvem krogu Zarico Kranj ter po suverenem napredovanju v osmino finala še prvoligaša Aluminij iz Kidričevega. 

Domače tekme si redno ogleda preko 200 gledalcev, večje lokalne derbije ali tekme z atraktivnimi nasprotniki v Pokalu Slovenije pa tudi preko 500 ali 600 gledalcev.

Dolgoročno želimo postati stabilen tretjeligaš na članski ravni in s tem ustvariti odlično izhodišče za razvoj našim mladim doma vzgojenim fantom, ki se prebijajo iz mlajših selekcij, Predvsem pa se nam zdi pomembno, da se na Prevaljah spet zaigra spet vsaj druga mladinska in kadetska liga, saj bi s tem lahko še bolj krepili svoje člansko moštvo in s tem igralce ohranjali doma. Posebej smo ponosni na našo nogometno šolo, ki trenutno vključuje več kot 100 otrok v vseh starostnih kategorijah od U-7 do U-19. Otroci so strokovno vodeni in se poleg nogometnih veščin učijo tudi vseh drugih vrednot. Dobro delo se odraža tudi v tem, da iz našega mladinskega pogona redno prihajajo igralci, ki lahko igrajo nogomet na lokalnem članskem nivoju, posamezniki pa so redno na spisku klubov, kjer se članski ali mladinski nogomet igrata na še višjem nivoju. Odlično delo z mladimi na Prevaljah dokazuje tudi kar nekaj koroških igralcev, ki so nogometno zrasli v našem kolektivu in se dokazali na visokem nivoju. Upamo, da jih bo v prihodnosti še več.

Glavno igrišče na Prevaljah je opremljeno z umetno travnato površino in umetno razsvetljavo, kar zagotavlja vrhunske pogoje za treninge v vseh letnih časih. Dokaz za to so številna gostovanja okoliških klubov iz Slovenije in  Avstrije, ki predvsem v zimskem času redno uporabljajo naše igrišče za treninge in igranje prijateljskih tekem, kar pomeni, da je igrišče vse dni v tednu polno zasedeno.

V poletnih mesecih vsako leto organiziramo tudi nogometni kamp za otroke v starostnih skupinah U7 – U13, ki bo počasi postal že tradicionalen in je verjetno najštevilčnejši na Koroškem.